Балансиращият масаж – осъзнаване чрез допир – шеста сесия

В тази сесия на Ребалансинга се работи върху гърба

През 1980 г. е създадена система от 10 сесии на специален дълбоко балансиращ масаж, която Ошо – просветен индийски мистик – нарекъл „Ребалансинг”. Оттогава повече от 1200 души са се обучили като ребалансери. В България може би единственият сертифициран такъв терапевт е Петьо Коджабашев.

Докосването с любов и умение е есенцията на Ребалансинга. Шестата сесия е наречена „Изправеност/Откровеност/  и Задържане/Премълчаване/ – „Да отстояваш себе си”. Терапевтът работи върху гърба.
Той се състои от гръбначен стълб, задната част на гръдния кош и пространството между плешките. Гръбнакът поддържа и свързва цялото тяло. Гръбнакът съдържа продълговатия и гръбначния мозък.
Ето защо плавното функциониране и доброто здраве на целия гръб са основа за протичането на енергията през гърба. Всички разновидности на напрежение на взаимоотношението „тяло – ум /разум, съзнание/ могат да бъдат открити в гърба. И обратно – напрежението и блокажите в гърба засягат здравето и функциите на свързаните с него органи и части на тялото.
Ако чувствата са потиснати, енергийният поток се нарушава, изразът на чувствата е предотвратен или свободата на действие е ограничена, силата на енергията е складирана и заредена някъде в гръбнака, така както и в определени части на взаимоотношението „тяло – ум /разум, съзнание/.
В Ребалансинга гърбът се свързва със „задържането”, което означава да дърпаш назад, да слагаш спирачки в развитието си, да не изживяваш енергията си в пълния й потенциал, особено когато става въпрос за наситени и силни емоции.
От ранните ви години сте учени да потискате вдъхновението си, независимостта си, спонтанността си, сексуалната си енергия и емоциите. Това довежда до стягане на гърба, което постоянно нараства. Мускулите на гърба ви складират тези неразрешени конфликти, като стягане, „задържане”. В течение на годините гръбнакът ви изгубва естествената си гъвкавост, което ви принуждава да приемете сурово, твърдо отношение и позиция към живота.
Увеличаващите се блокажи в гърба е възможно да се превърнат в гняв и ярост. И ако този гняв също не може да бъде изразен, се превръща в депресия и горчивина, които в последствие „отравят” всички други области на взаимоотношението „тяло – ум/разум, съзнание/.
По-голямата част от хората ходят с постоянно напрегнати мускули на гърба. Като резултат междупрешленните дискове, поглъщащи ударите между прешлените, са под постоянен натиск.
Липсата на баланс в гръбнака е една от обичайните причини за болките в гърба, защото натискът върху дисковете води до притискане на нервните коренчета, които излизат по двойки от средата на прешлените.
Психосоматични симптоми на скования гръбнак са тенденцията към разтегнати мускули, луксации /изкривявания/, скъсани сухожилия, артрити, хемороиди, простатити, колити, спастично дебело черво, нервни заболявания, дискова херния, главоболие /мигрена/, проблеми със зрението и др.